The Stamford Post for Wetherspoon

Stamford is a small market town in Lincolnshire. The building Absolute were tasked with transforming had previously, for the last 25 years housed the offices of the Stamford Mercury, Britain’s ‘oldest continuously published newspaper’.

Absolute took design inspiration and influences from the building’s history, celebrating its past and sharing the story with the local community.

The large open space lent itself to an industrial and atmospheric design. There were only a few original architectural features left in the building but where possible original stonework was refurbished and left exposed.

A new glass ceiling feature in a large extension allowed us to bring natural light into the rear of the pub over the bar area. The windows within this work on a sensor and will open and close to allow fresh air into the pub on sunny days and close when it rains.

Working alongside the original stonework, reclaimed timber panelling was installed, and an eclectic mix of reclaimed and antique influenced modern light fittings hung from exposed steels. A rich, bold carpet design contrasts with the antique leathers on the traditional furniture.

A feature concrete fireplace to the rear of the property gives the pub a focal point. The bar top is copper with the bar front, copper treated with different acid finishes to create a striking feature.

The toilets show vintage lighting, sinks and urinals along with bespoke printed tiles to the walls, showing extracts from old newspapers.

Navigation